“Wie autisme begrijpt, begrijpt alles”.

Autisme: wat is het precies en hoe ga ik hiermee om in mijn praktijk?
We onderzoeken de volgende vooroordelen:
Mensen met autisme hebben structuur nodig; kunnen slecht tegen veranderingen; leven in hun eigen wereld; zijn snel overprikkeld; hebben weinig behoefte aan contact en sociale interactie; willen de regie; nemen alles letterlijk;  begrijpen lichaamstaal niet…..etc.etc..
Allemaal zaken waar mensen met autisme en hun ouders, opvoeders en leerkrachten tegenaan lopen.
Maar is dit allemaal waar?

Op verzoek en bij voldoende deelnemers kan deze training In Company georganiseerd worden.

In deze cursus stappen we uit het ‘defect’ denken en maken we een ontdekkingstocht in wat autisme betekent? Wat is autistisch gedrag? Wat zijn de oorzaken en gevolgen? En vooral hoe kan de mens met autisme en zijn omgeving zich oneindig doorontwikkelen?

We werken vanuit en spelen met onder andere het gedachtengoed van de atypische rijping. Waarbij de mens achter de diagnose weer op de voorgrond komt.
Daarnaast wordt er tevens een koppeling gemaakt naar autisme in het lichaam. Deze specifieke benadering is uniek en komt voort uit de praktijkervaring van Audrey.
Wat gebeurt er eigenlijk in het lijf?  Dit omdat de gedragskenmerken bij autisme sterk overeenkomen met de gedragskenmerken na trauma. Het lijf reageert namelijk precies hetzelfde.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van het gedachtegoed van Peter Levine en Maggy Kline. Overlevings- en verdedigingsrespons, vecht-vlucht-freeze. Er zullen SE (Somatic Experiencing) tools worden aangereikt die een waardevolle aanvulling zijn op het werken met het Socioschema en de MAS1P en ook op alles wat je zelf als coach al geleerd en ervaren hebt.

Voor wie
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig met Autisme te maken heeft.

Doel
Meer begrip over autisme in het algemeen. En hoe kan je dit toepassen in jouw praktijk.
Autisme in een inclusieve samenleving.

Resultaat
Aan de hand van diepere inzichten en een groter begrip rondom de complexiteit  bij autisme, gekoppeld aan ons eigen mens zijn, maken we een vertaalslag naar hoe hiermee om te kunnen gaan in onze dagelijkse praktijk.
We bieden simpele, effectieve tools en nodigen vooral ook uit om jouw eigen creativiteit en persoonlijke aanpak hierin te integreren.

Inhoud
– Algemene theorieën over autisme
– MAS1P en Socioschema
– Communicatie en taalontwikkeling
– Overlevings- en verdedigingsrespons
– Schaamte, angst en depressie
– Het ontwikkelingsperspectief
– Omzetten van de geleerde inzichten naar jouw praktijk

Literatuur
Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief
Martine Delfos en Norbert Groot
ISBN10 9088504229
ISBN13 9789088504228

Het weerbare kind
Peter A. Levine en Maggy Kline
ISBN10 9069638541
ISBN13 9789069638546