Luisteren

Tot de herfstvakantie werken alle medewerkers van ACIC samen met de kinderen aan het thema luisteren.

Luisteren gaat over ons gehoororgaan, over harde, zachte, mooie en lelijke geluiden over lawaai.
Luisteren kun je naar de stilte en wat je dan toch allemaal nog kan opmerken…
Luisteren is stil zijn wanneer de ander praat en laten zien dat je aandacht hebt. Hoe laat je dat eigenlijk zien en wat vind je zelf prettig hierbij? Hoe merk je dat de ander naar jou luistert? Luisteren is proberen te begrijpen wat die ander bedoelt, dus luisteren is ook vragen stellen wanneer je iets niet begrijpt van wat de ander zegt.
Maar luisteren is ook kijken naar de lichaamstaal van de ander en zien hoe de ander zich voelt. Waar let je eigenlijk meer op, de lichaamstaal van iemand die praat of de woorden die gesproken worden?
Luisteren is aandacht hebben voor jezelf, het opmerken van sensaties in je lichaam, zoals warmte of kou, dorst, honger of wanneer het spannend wordt, het opmerken van emoties, je bewust worden van jezelf, van je wensen en dan naar jezelf kunnen luisteren. Luisteren is dus ook voor jezelf opkomen, je wensen en grenzen aangeven.
En; Luisteren kan ook gaan over juist niet luisteren naar de ander, maar ervoor kiezen de anderen te negeren en rustig te blijven, je niet laten afleiden of uitdagen…